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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
20/09/2016 |
Data da última atualização: |
20/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ERAZO, R. de L.; SILVA, L. de J. de S.; PEREIRA, H. dos S. |
Afiliação: |
Rafael de Lima Erazo, INPA; LINDOMAR DE JESUS DE SOUSA SILVA, CPAA; Henrique dos Santos Pereira, UFAM. |
Título: |
Os sistemas de produção da agroindústria artesanal da mandioca na região do Lago Janauacá, Careiro Castanho, AM. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORKSHOP DE PESQUISA E AGRICULTURA FAMILIAR: FORTALECENDO A INTERAÇÃO DA PESQUISA PARA INOVAÇÃO E SUSTENTABILIDADE, 1., 2015, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 331-337. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Com a abordagem dos sistemas de produção tendo como foco as unidades familiares de produção e as casas de farinha flutuantes da região do Lago Janauacá, no Município de Careiro Castanho, Estado do Amazonas, buscar-se-á evidenciar a diversidade de estratégias econômicas de organização social do trabalho e da produção presente na agricultura familiar no Amazonas. Tais aspectos podem servir de parâmetros para uma compreensão mais detalhada do meio rural amazonense em relação às unidades familiares de produção. Os sujeitos que compõem o universo da pesquisa são as unidades familiares de produção associadas aos circuitos de produção e comercialização das "casas de goma" flutuantes da região do Lago Janauacá, Município de Careiro Castanho, AM. Com esta pesquisa pretende-se contribuir para a compreensão da dinâmica da agricultura familiar no Estado do Amazonas, principalmente as relações estabelecidas com o mercado e os atores privados da sociedade contemporânea. |
Palavras-Chave: |
Desenvolvimento; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147609/1/Anais-agricultura-familiar-331.pdf
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Marc: |
LEADER 01725nam a2200169 a 4500 001 2053145 005 2017-02-20 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aERAZO, R. de L. 245 $aOs sistemas de produção da agroindústria artesanal da mandioca na região do Lago Janauacá, Careiro Castanho, AM.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORKSHOP DE PESQUISA E AGRICULTURA FAMILIAR: FORTALECENDO A INTERAÇÃO DA PESQUISA PARA INOVAÇÃO E SUSTENTABILIDADE, 1., 2015, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 331-337.$c2016 520 $aCom a abordagem dos sistemas de produção tendo como foco as unidades familiares de produção e as casas de farinha flutuantes da região do Lago Janauacá, no Município de Careiro Castanho, Estado do Amazonas, buscar-se-á evidenciar a diversidade de estratégias econômicas de organização social do trabalho e da produção presente na agricultura familiar no Amazonas. Tais aspectos podem servir de parâmetros para uma compreensão mais detalhada do meio rural amazonense em relação às unidades familiares de produção. Os sujeitos que compõem o universo da pesquisa são as unidades familiares de produção associadas aos circuitos de produção e comercialização das "casas de goma" flutuantes da região do Lago Janauacá, Município de Careiro Castanho, AM. Com esta pesquisa pretende-se contribuir para a compreensão da dinâmica da agricultura familiar no Estado do Amazonas, principalmente as relações estabelecidas com o mercado e os atores privados da sociedade contemporânea. 650 $aAgricultura Familiar 653 $aDesenvolvimento 653 $aSustentabilidade 700 1 $aSILVA, L. de J. de S. 700 1 $aPEREIRA, H. dos S.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
10/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
QUEIROZ, L. R. de; RODRIGUES, L. L.; MARTINS, S. M.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. |
Afiliação: |
LARA RODRIGUES DE QUEIROZ; LUDIVINA LIMA RODRIGUES; SAULO MUNIZ MARTINS; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF. |
Título: |
Recurrent selection for high iron and zinc concentrations in black bean grain. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Bragantia, v. 80, e3121, 2021. |
ISSN: |
1678-4499 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1678-4499.20200489 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The iron concentration (FeC) and zinc concentration (ZnC) in common bean grain are quantitative traits, and appropriate breeding techniques are required to achieve genetic gain. The aim of this study was to obtain a recurrent selection population of black bean to increase the FeC and ZnC in the grain and to select the superior progenies for formation of the next cycle and obtain lines. The base population was formed by crosses among ten parents. A total of 351 progenies were obtained, and, after two generations of selection, the 27 best progenies were evaluated in two field trials for FeC, ZnC, 100 seed weight and yield. Analyses of variance were carried out and genetic parameters were estimated. The heritability estimates ranged from 59 to 94% for the four traits. The estimates of expected gain from direct selection for each trait (3 to 21%) and simultaneous selection (1 to 4%) indicate success from selection. The eight progenies, selected based on simultaneous selection, have superior mean values, including to those of 'BRS Supremo' (10% for FeC, 8% for ZnC, 5% for 100 seed weight and 3.8% for yield), the Brazilian black bean cultivar with the highest FeC and ZnC. The recurrent selection population shows high genetic variability and potential for obtaining lines superior to the cultivars currently on the market, allying high agronomic performance and high FeC and ZnC in the grain. Furthermore, this population shows potential for generating a new recurrent selection cycle, from recombination of the eight superior progenies. MenosThe iron concentration (FeC) and zinc concentration (ZnC) in common bean grain are quantitative traits, and appropriate breeding techniques are required to achieve genetic gain. The aim of this study was to obtain a recurrent selection population of black bean to increase the FeC and ZnC in the grain and to select the superior progenies for formation of the next cycle and obtain lines. The base population was formed by crosses among ten parents. A total of 351 progenies were obtained, and, after two generations of selection, the 27 best progenies were evaluated in two field trials for FeC, ZnC, 100 seed weight and yield. Analyses of variance were carried out and genetic parameters were estimated. The heritability estimates ranged from 59 to 94% for the four traits. The estimates of expected gain from direct selection for each trait (3 to 21%) and simultaneous selection (1 to 4%) indicate success from selection. The eight progenies, selected based on simultaneous selection, have superior mean values, including to those of 'BRS Supremo' (10% for FeC, 8% for ZnC, 5% for 100 seed weight and 3.8% for yield), the Brazilian black bean cultivar with the highest FeC and ZnC. The recurrent selection population shows high genetic variability and potential for obtaining lines superior to the cultivars currently on the market, allying high agronomic performance and high FeC and ZnC in the grain. Furthermore, this population shows potential for generating a new recurrent selection cycle, ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
100 seed weight. |
Thesagro: |
Feijão Preto; Ferro; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Produção; Seleção Recorrente; Zinco. |
Thesaurus NAL: |
Biofortification; Black beans; Iron; Plant breeding; Recurrent selection; Zinc. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225840/1/bragantia.pdf
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Marc: |
LEADER 02582naa a2200373 a 4500 001 2134206 005 2021-09-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-4499 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1678-4499.20200489$2DOI 100 1 $aQUEIROZ, L. R. de 245 $aRecurrent selection for high iron and zinc concentrations in black bean grain.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe iron concentration (FeC) and zinc concentration (ZnC) in common bean grain are quantitative traits, and appropriate breeding techniques are required to achieve genetic gain. The aim of this study was to obtain a recurrent selection population of black bean to increase the FeC and ZnC in the grain and to select the superior progenies for formation of the next cycle and obtain lines. The base population was formed by crosses among ten parents. A total of 351 progenies were obtained, and, after two generations of selection, the 27 best progenies were evaluated in two field trials for FeC, ZnC, 100 seed weight and yield. Analyses of variance were carried out and genetic parameters were estimated. The heritability estimates ranged from 59 to 94% for the four traits. The estimates of expected gain from direct selection for each trait (3 to 21%) and simultaneous selection (1 to 4%) indicate success from selection. The eight progenies, selected based on simultaneous selection, have superior mean values, including to those of 'BRS Supremo' (10% for FeC, 8% for ZnC, 5% for 100 seed weight and 3.8% for yield), the Brazilian black bean cultivar with the highest FeC and ZnC. The recurrent selection population shows high genetic variability and potential for obtaining lines superior to the cultivars currently on the market, allying high agronomic performance and high FeC and ZnC in the grain. Furthermore, this population shows potential for generating a new recurrent selection cycle, from recombination of the eight superior progenies. 650 $aBiofortification 650 $aBlack beans 650 $aIron 650 $aPlant breeding 650 $aRecurrent selection 650 $aZinc 650 $aFeijão Preto 650 $aFerro 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aProdução 650 $aSeleção Recorrente 650 $aZinco 653 $a100 seed weight 700 1 $aRODRIGUES, L. L. 700 1 $aMARTINS, S. M. 700 1 $aSOUZA, T. L. P. O. de 700 1 $aMELO, L. C. 700 1 $aPEREIRA, H. S. 773 $tBragantia$gv. 80, e3121, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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